Få platser i Europa är så vackra som de hägrande bergen, kullarna och sjöarna i Skottland. För att verkligen komma ut och se den vackra naturen så krävs det dock ofta att man kan röra sig förhållandevis fritt. Att hyra bil är ett alternativ som kanske inte är så lockande med tanke på den förvirring som vänstertrafiken medför för den som i hela sitt liv hållit sig till höger. Givetvis finns det också bussresor men då är man i händerna på en guide och en chaufför som bestämmer vart man ska och när man ska lämna de vackra platserna.

Det är här som cykeln kommer in i bilden. Att cykla runt i Skottland är det perfekta sättet att upptäcka såväl den vackra naturen som de mysiga pubarna och whiskybarerna utmed vägen. I cykelns lugna tempo är det lättare att hålla reda på vänstertrafiken samtidigt som konsekvenserna av att råka köra på fel sida inte blir alls lika stora som med bil. Du kan givetvis välja mellan att boka en färdig cykelresa via något företag. Här vinner du givetvis kunskap men kompromissar med din frihet. Du kan också välja att packa karta och kompass och på egen hand ge dig ut på ditt livs äventyr. I Skottland finns många fina cykel- och vandringsleder och fullt med trevliga små vandrarhem och bed and breakfasts där ni kan söka natthärbärge när mörkret faller på.

Värt att tänka på är att Skottland är stort och att det är bra att avgränsa sin resa geografiskt om man inte har obegränsat med tid. En god idé är till exempel att hålla sig i närheten av Loch ness-sjön i förhoppningen att få en blick av det legendariska sjöodjuret. Eller varför inte kolla upp vart din favoritwhisky tillverkas och se om du kan få en rundtur på destilleriet?