Även om Tour de France är en av världens största och mest kända cykeltävlingar så är det långt ifrån den enda stora europeiska tävlingen. Vid sidan av Tour de France brukar man prata om två andra stora europeiska tävlingar, nämligen Giro d’Italia och Vuelta a España. Alla tre är så kallade etapplopp vilket innebär att det inte bara rör sig om ett utan om flera lopp under en längre tid. Och även om Tour de France är den största och mest kända av dem så halkar inte de andra långt efter då de är både väl kända och populära bland såväl cyklister som bland publik.

Giro d’Italia

Giro d’Italia pågår liksom Tour de France under tre veckor och anses av många vara det absolut hårdaste av de tre etapptävlingarna på grund av att de branta vägarna i regel är både brantare och längre än de i såväl Tour de France som de i Vuelta a España. Tävlingen startade redan 1909 och har pågått sedan dess med två olyckliga pauser, nämligen under första och andra världskriget 1915–1918 och 1941–1945.

Liksom i Tour de France så bär den som leder loppet en tröja med viss färg men istället för Tour de Frances ikoniska gula tröja så bär ledaren i Giro d’Italia en rosa tröja. 1971 bars denna tröja av svensken Gösta Pettersson fram tills att han vann hela tävlingen, som enda svensk som klarat den bedriften.

Vuelta a España

Vuelta a España startade något senare än såväl Tour de France som Giro d’Italia, nämligen 1935. Den spanska tävlingen har dessutom ställts in oftare än sina två likar i Frankrike. Dels under Spanska inbördeskrget 1937-1940, under en del av andra världskriget 1943-1944 men också 1949 och 1951-54 fast då av andra skäl än på grund av krig. Till en början var intresset skralt med 50 tävlande men framförallt efter 50-talet har intresset ökat bland såväl cyklister som bland publiken och idag utgör tävlingen som sagt en av de tre största etapptävlingarna i Europa. Liksom de andra två stora etapptävlingarna så pågår tävlingen i Vuelta a España i tre veckor med en lång rad olika lopp.

Så om du som cykelfantast inte redan börjat följa det stora spanska och det stora italienska etapptävlingen så är det på tiden att du börjar.