Intresset för cykling har vuxit under de senaste åren i takt med att allt fler motionärer vill komma i form till olika cykellopp och triathlontävlingar. För att bli en bra cyklist gäller det att skynda långsamt och bygga upp kapaciteten under flera års tid.

För att cykling ska bli en trevlig upplevelse gäller det att klä sig rätt på träningspassen och det är också bra att ha med ett extra ombyte vid långa cykelrundor. Det är inte roligt att behöva cykla i genomblöta kläder i flera timmar efter en rejäl regnskur. Se därför till att utrusta dig med fritidskläder av bra kvalitet från till exempel ITAB Outdoor. Hos ITAB hittar du både bekväma underställ och varma strumpor och handskar som håller dina fötter och händer varma.

Från nybörjare till avancerad

Om du nyligen har kommit igång med cykelträningen gäller det att träna på teknik, styrka och kondition. Försök att redan från början öva in rätt cykelteknik genom att ta del av böcker, videor och annan information. Det allra bästa är om du känner någon duktig cyklist som kan korrigera din teknik och ge värdefulla tips. På många orter finns det cykelklubbar som välkomnar nybörjare och dessa klubbar är en guldgruva för den som vill lära känna likasinnade och få träningskompisar.

Den bästa nybörjarträningen för cyklister innefattar först och främst lågintensiv träning och har fokus på att långsamt öka volymen på träningen. Efter en eller två månader av lågintensiv cykelträning kan du lägga till ett pass med mer intensiv träning och efter ytterligare några månader är det dags för intervallträning. Efter ungefär ett års träning kommer du att kunna köra i ett bra tempo och för att fortsätta utvecklas behöver du successivt öka volym och intensitet.

Styrketräning och återhämtning

Även om cykling, till skillnad från till exempel löpning, är en mycket skonsam sport kommer du ha stor nytta av att planera in styrketräning i ditt träningsprogram. Med en stark bål och starka axlar blir det enklare att klara av att hålla den lutande positionen över styret under lång tid utan att få ont. Starka ben är också mycket viktiga för att utvecklas som cyklist oavsett om du tränar för landsvägslopp, mountainbike eller triathlon. Lägg in minst ett styrkepass varje vecka och gärna två om det finns tid till det i ditt liv.

Många som blir bitna av att träna mycket adderar träningspass på träningspass i sin kalender och glömmer lätt bort att det är under vila som kroppen bygger sig starkare. Alltför mycket träning utan tillräckligt med återhämtning bryter ner kroppen och riskerar att leda till uteblivna träningsresultat och i värsta fall överträning och skador. Lägg därför in regelbundna vilodagar och ha inte dåligt samvete när du vilar dig i form i soffan!