Ett av världens mest kända cykeltävlingar är

Tour de France som startade redan 1903 med 75 deltagare, med syftet att sälja fler nummer av en fransk sporttidning. Mycket har hänt sedan de första staplande stegen med få deltagare och idag är Tour de France en av de största och mest prestigefyllda cykeltävlingarna i världen.

Flera etapper fram till segern

Till skillnad från de flesta cykeltävlingarna i världen så är inte Tour de France ett enskilt cykellopp utan består av hela 21 olika etapper som sträcker sig under tre veckor med endast två vilodagar. Tour de France är med andra ord ingenting för den som är lite otränad och hoppas på att komma i form, utan en tävling för elitcyklister som vet vad de gör. Två av de mest prestigefyllda etapperna att vinna är dels den som genomförs på Frankrikes Nationaldag samt givetvis den sista etappen som avslutas på avenyn Champs-Élysées i Paris. Utöver dessa så tillkommer dock flera spektakulära etapper, bland annat i bergsmiljö som är en stor utmaning för även de mest härdade cyklister.

Tröjsystem för att markera vem som leder

En något speciell detalj i Tour de France är att fyra olika tröjor med olika färger delas ut till fyra olika cyklister beroende på hur de ligger till i tävlingen. Den som leder hela tävlingen, alltså den som cyklat på kortast tid totalt får den gula tröjan, medan den som leder poängtävlingen på grund av etappsegrar bär en grön tröja. En rödprickig tröja ges till cyklisten som leder bergsetapperna och sist men inte minst så tilldelas den deltagare under 25 år som leder i den gruppen en vit ungdomströja.