Danmark i allmänhet och Köpenhamn i synnerhet har gjort sig kända för sin avslappnade attityd och sitt livsnjutande i form av så kallad “hygge”. Hygge är svårdefinierat för den som är utomstående men kan beskrivas som ett brett uttryck för livsnjutande oavsett om det handlar om god mat och dryck eller familjemys med tända ljus.

Huruvida en cykeltur genom den danska huvudstaden klassas som hygge eller inte är nog en fråga som får avgöras av varje individ. Men faktum är att livsnjutarstaden Köpenhamn också är en av världens mest cykelvänliga städer där över 50 procent av invånarna tar cykeln till och från jobbet. Förutom att det är bra för klimatet så är det också bra för folkhälsan och kanske en av förklaringarna till att så många Köpenhamnsbor kan unna sig en extra Tuborg eller några extra Wienerbröd när de ägnar sig åt sitt “hygge”.

Ett av skälen till att Köpenhamn är en så cykelvänlig stad är att cykelbanorna är avskilda från såväl biltrafiken som gångtrafiken genom en höjdskillnad. Förutom att förebygga olyckor mellan olika trafikslag gör detta också gör att cyklingen blir mer effektiv och lättillgänglig även för människor som är ovana cyklister i stadens trafik. Även om höjdskillnaden teoretiskt skulle kunna leda till att såväl fallolyckor bland gående som bland cyklister skulle öka så minskar alla dessa olyckor i den cyklande danska huvudstaden. Ytterligare en säkerhetsaspekt för cyklisterna är att det finns cykelbanor på båda sidor om vägarna och att cykelbanorna är enkelriktade vilket tar bort risken för cyklister att krocka med varandra. Köpenhamn är därför en utmärkt stad att besöka för den som vill kombinera sitt livsnjutande med säkra cykelturer mellan stadens alla spännande sevärdheter och nöjesinrättningar.

Omtalad stadsdel med egen cykel

För den som inte bara har sig själv att transportera utan kanske gods så kan det vara värt att vända sig till en del av Köpenhamn som är mer känd för sin mer eller mindre tillåtna narkotikahandel. Nämligen Christiania som har en egen form av lastcykel, den så kallade Christianiacykeln som idag är en vanlig förekommande Cykel i hela Köpenhamn såväl som i många andra städer. Perfekt för den som har gjort cyklingen till en del av sin vardag med storhandling såväl som längre utflykter med familjen på agendan.