Det kanske största cykelloppet i världen heter Tour de France och går av stapeln i juli varje år, för att avslutas på världens mest berömda aveny – Champs Elysées. I Tour de France har vi sett män i gula, blå och prickiga dräkter ta världen med storm när de susar fram och kämpar uppför backar i bergiga landskap.

Loppet har körts ända sedan 1903 och har aldrig ställts in med undantag för första och andra världskriget. Förhoppningsvis kommer det inte ställas in sommaren 2020 när coronaviruset härjar överallt. Då kanske du får passa på att cykla ett eget litet lopp och utrusta cykeln med tillbehör och däck från tooorch.com och sedan ge dig ut på vägarna för att leka Lance Armstrong.

Historien bakom Tour de France
När Tour de France började köras var det bara Frankrike i centrum. Man körde utmed landets yttre gränser och rundade liksom hela landet. Det har alltid haft samma regler – det vill säga att det körs i 20 etapper och varje etapp är ca 200 km. Det är med andra ord inga små cykelturer vi talar om utan mördande jobbiga uppförsbackar som tär på krafterna.

Anledningarna till att loppet grundades var för att man ville ge ett uppsving till tidningen L’Auto som än idag är en av Frankrikes största sportmagasin. Tidningen höll på att förlora i kampen mot konkurrenten Le Velo. Ett gäng anmälde sig för loppet som vid den tiden skulle gå mellan 31 maj och 5 juli, alltså något tidigare än nutidens Tour de France. Dock var intresset ganska lågt och anmälningsavgiften dyr för den tidpunkten – hela 20 franska franc. Eftersom arrangörerna fruktade att loppet inte skulle bli av valde man att höja prissumman för den som skulle ta hem segern, till 20 000 franc. Man valde också att korta ner loppet samt att skjuta fram det till 1 juli istället och låta det hålla på i tre veckor.

Det gjorde att intresset tilltog och att man snart såg över 60 cyklister på anmälningslistan. Loppet kunde därmed hållas. 1903 blev Maurice Garin den första vinnaren. Numera körs loppet inte bara i Frankrike, utan också en del i andra länder. Det sker som en liten bonus för att loppet även ska få publicitet i övriga Europa och locka till sig turister.

Joina avslutet på Tour de France
Den som varit på Champs Elysées den sista dagen för Tour de France-loppet vet hur underbart kul det är. Mängder av folk under skinande sol, flygplan i luften som vräker ut rök med färgerna blå, vit och röd för att uppmärksamma Frankrikes flagga, och de många kända cyklisterna som kör runt Paris ett antal gånger. Det är en folkfest av rang som bara kan upplevas på plats.

Under avslutet har man kunnat se segrare som Lance Armstrong, Bernard Hinault eller Eddy Merckx som vunnit flera gånger i rad. Dock har Tour de France även kantats av dopingskandaler, varav Lance Armstrong stod för de flesta av dem.