Ett rejält cykellås som är godkänt och certifierat är onekligen bra för att skydda sig mot cykelstölder – men räcker det verkligen? Här får du några goda råd om hur man parkerar och låser fast cykeln på bästa sätt för att undvika otrevliga överraskningar.

Cykelställets utformning är A och O

Många cyklister väljer att låsa fast cykeln i framhjulet. Men hur bra cykellås du än har finns det en risk att tjuvarna helt enkelt skruvar loss framhjulet och tar med sig resten av cykeln. Därför är det alltid en god idé att låsa fast cykeln i ramen. Huruvida det går att låsa fast cykeln på detta sätt beror till stor del på hur cykelstället ser ut. Många cyklister uppskattar de högkvalitativa cykelställen hos Cykelboxen där stålkonstruktionen sträcker sig så högt upp att det går att låsa fast cykeln med ett bygellås i ramen. Är cykelstället av en mer simpel variant såsom plintar med fack eller en låg stålkonstruktion får cyklisten istället använda sig av en kraftig kedja för att nå runt om cykelns alla värdefulla delar. Låskedjor kan emellertid vara tunga, rassliga och otympliga att ha med sig och de har även en tendens att repa på lacken.

Lås fast det mest värdefulla

För att ytterligare försäkra dig mot stölder bör du som cyklist se till att låsa fast både hjul och ram i cykelstället. Se till att låsa fast de mest värdefulla delarna av cykeln. Ramen och bakhjulet med vevparti och bakväxel är onekligen de mest värdefulla delarna, men även sadeln kan vara stöldbegärlig. Dyra sportcyklar har ofta olika finesser för att lätt kunna justera och plocka isär olika delar av cykeln, samtidigt som cykeldelarna är mycket stöldbegärliga. Har du en dyr sportcykel med snabbkoppling på framhjulet och sadelklämma kan du överväga att ta med dig både framhjul och sadel för att förhindra stöld, medan du låser fast ramen och bakhjulet i cykelstället.