I stort sett alla människor har cyklat någon gång i sitt liv. Det är ett lite snabbare alternativ till att gå och man kan också lättare få hem kassar och annat från affären. Dessutom sliter cykling inte lika mycket på lederna som gång gör. Om man motionerar ensam kan man också känna sig lite tryggare på en cykel än när man går. Men vad bör man tänka på när det är dags att köpa ny cykel?

Fördelar med att köpa en ny cykel

Det finns flera anledningar till att man köper en ny cykel. En av dem är att man behöver en cykel. Den gamla kanske har gått sönder eller så har man helt enkelt inte haft någon innan. En stor fördel när man köper en ny cykel är att man kan välja modell, färg och mycket annat precis efter vad man vill ha. En annan fördel är att man blir helt säker på att cykeln är trafiksäker. Att köpa en begagnad cykel är inte lika säkert. Då kan man behöva kontrollera bromsar och annat innan man ger sig ut och cyklar.

Vad kostar en cykel?

Cyklar finns i flera olika prisklasser. Vissa av dem är speciellt tillverkade för till exempel terrängkörning och de kostar ofta lite mer. En bra vardagscykel kan man få för några tusenlappar helt ny. Om man vill ha en lite mer avancerad cykel kan man behöva lägga ut lite mer pengar på sin cykel. Det kan till exempel behövas om man vill kunna lasta lite tyngre, om man cyklar ofta eller om det är så att man måste förvara cykeln utomhus.

Köpa på kredit

När man ska köpa en cykel kan man slås av att det kostar en del. Då kan ett alternativ vara att köpa cykeln på kredit. Det gäller dock att man har koll på sina fakturor. Om man inte betalar kan inkassobolag sända ut personer för delgivning och det är ofta en stor fördel för företagen bakom krediterna.

Att tänka på vid cykelvalet

När man ska välja en cykel att köpa behöver man först och främst fundera över vilken modell man ska välja, samt över cykelns storlek. En cykel är uppbyggd på olika sätt beroende på var den ska användas och en cykel för stadsbruk fungerar vanligen inte speciellt bra i skogen.

En annan sak man måste fundera över är om man vill ha en pakethållare på cykeln eller inte. Om man inte har det blir det svårt att frakta matkassar och det är inte heller speciellt enkelt att fästa en barnstol eller liknande på cykeln om man skulle vara i behov av att skjutsa.

Det är också bra att provcykla innan man gör sitt köp. På så sätt kan man snabbt känna om man valt rätt modell eller inte.