Att motionera i naturen är något som de flesta antingen gör eller vill göra. Dock är det inte alla som kan gå ut och springa då de får ont i exempelvis knäna av att springa på hårt underlag. Således är detta inte en motionsform som passar alla. Cykling däremot är en motionsform som passar näst intill alla, eftersom cykling är skonsamt mot kroppen då man slipper olika stötar och slag. Detta gör att cykling är en utmärkt motionsform för de personer som har knäproblem eller liknande.

Fördelarna med cykling som motionsform

Det finns många olika fördelar med cykling, exempelvis får man starkare och uthålligare muskler när man cyklar. Det bidrar även till att man får bättre kondition och man ökar även sin kaloriförbrukning. I sin tur innebär detta att man kan gå ner i vikt genom att börja cykla till de platserna som man ska till. Ett tips är att cykla till jobbet varje dag, då det är en form av vardagsmotion som är enkel att utföra. Det finns de studier som har visat att genom att ta cykeln till jobbet varje dag kan man minska risken betydligt för att få hjärt- och kärlsjukdomar och depression.

Vill man ta sin cykling till en ytterligare nivå bör man investera i en riktigt bra träningscykel. Denna cykeln kan man ha när man cyklar för att motionera och kanske inte endast när man cyklar till affären. Det kan dock vara svårt att få plats med cyklarna hemma, speciellt om man är många i familjen. Då kan ett tips vara att hyra ett förråd där man bland annat kan förvara cyklarna men även andra saker. Exempelvis kan man hyra förråd i Linköping, om man bor i eller omkring den staden. Ett förråd kan hjälpa en att frigöra utrymme för annat i hemmet som används varje dag.

Att cykla kan förlänga ditt liv

En annan fördel med att ta cykeln istället för bilen i vardagen är att det är en motionsform och sport som kan förlänga ditt liv. En forskning som gjorts av forskare i Danmark har visat att att man kan förlänga sitt liv med 3,7 år om man väljer cykling som en motionsform.

Andra aspekter som kan anses vara positiva med att cykla är att det kan hjälpa en att spara pengar. Studier som gjorts har visat att genom att man väljer cykeln till jobbet istället för bilen kan man spara uppemot 50 000 kronor på ett helt år. En annan positiv effekt är att det även är miljövänligt att välja cykeln. Man bidrar inte till lika stor del till miljöföroreningar och klimatförändringar genom att ta cykeln de sträckorna då det är möjligt.

Att cykla kan även hjälpa en att rensa tankarna efter en lång dag på jobbet eller i skolan. Det finns en del forskningar som visar att en halvtimmes cykling kan hjälpa en att få både bättre fokus och minne.