Uppsala är kanske mest känt som Sveriges äldsta universitetsstad och det kan tyckas vara hedersamt nog. Men Uppsala utmärker sig också när det kommer till att förbättra tillvaron för sina cyklister. Malmöcyklisterna må enligt Cykelfrämjandets nationella undersökning Kommunvelometern 2018 vara nöjdast med sin cykelstad, men den stad som enligt samma undersökning gör mest för att främja cyklandet är Uppsala.

Flera åtgärder har vidtagits av Uppsala kommun och många av dem pågår fortfarande. Cykelpumpar har placerats ut samtidigt som en cykelvårdsstation inrättats där cyklister kan ta hand om sina cyklar. Det har också byggts flera nya cykelöverfarter för att öka säkerheten för cyklisterna när de korsar trafikerade vägar, samt fem snabbcykelleder som gör det lättare och smidigare för cyklisterna att komma fram till sin destination i god tid. Framöver planerar Uppsala kommun också att satsa mycket på att bygga nya cykelvägar, såväl som att rusta upp gamla cykelvägar.

Att Uppsala dag för dag blir en bättre stad att cykla i råder det ingen tvekan om. Frågan är om de kan behålla sin utmärkelse som årets cykelstad med sina kommande satsningar eller om någon av de andra städerna som nosade dem i baken tar hem det 2019. Hur som helst är det bara att ta cykeln till universitetet eller någon av Uppsalas andra vackra platser.