Vad är downhillcykling?

Downhillcykling är en sport för den riktigt våghalsige. Det är en utmanande sport som kräver både precision och mod. En direkt översättning av downhillcykling är cykling i nedförsbacke. Det är i stora drag precis vad det handlar om. Det är en tävlingsgren som går ut på att cykla ned för ett berg så snabbt som möjligt. Under en downhilltävling följer deltagarna en markerad bana som är kantad av hinder. Ofta består hindren av naturliga delar av berget som stenar och rotpartier. Downhillcykling har kommit att göra sig känd som cykelsportens ultimata störtlopp.

Tävlingar i Sverige i downhill

Varje år hålls stora downhilltävlingar över hela Sverige. En av de mest kända är kanske Svenska downhillcupen som arangeras återkommande varje år på olika platser i Sverige. Tävlingen arrangeras i samarbete med Svenska cykelförbundet och lockar varje år tusentals deltagare och nyfikna åskådare. Tidigare år har tävlingen bland annat arrangerats i natursköna områden som Åre i närheten av Östersund och Kungsberget nära Gävle. Kiruna och även Luleå ses också arrangera Norrcupen. Varje tävlingstillfälle tas emot med stor entusiasm av den lokala befolkning och cykelintresserade. Downhillcykling är en spännande sport att både se på och medverka i. Så om du befinner dig i trakterna är det en varm rekommendation att söka upp tävlingarna och ta del av den snabba och exalterade stämningen.

Downhillcykling är en extrem sport och skador är vanligt. Därför är det viktigt att använda sig av rätt skydd som bromsar fall. Rätt cykel är också det av yttersta vikt. Downhillcyklar är utrustade med stötdämpning och liknas ofta vid crosscyklar. De kan kosta allt ifrån 10 000 kronor upp till 100 000 kronor. Att cykla downhill är ingen billig sport och vissa vänder sig till Lånakuten.com för ett snabblån. Rätt hjälm och skydd för armar och ben behövs också. De som utövar downhillcykling använder sig ofta av handskar, fullfacehjälm, ryggskydd och armbågsskydd samt knäskydd. På grund av den höga farten behövs även goggles som skyddar ögonen. En heltäckande mundering så att säga, vilket är nödvändigt i en sport som ofta liknas vid störtlopp.

För den som inta bara vill beskåda denna spännande sport från läktaren finns det även möjlighet att prova på ett eget race. Den kända Åreskutan lockar människor från hela världen för ett besök. Här kan du på egen hand eller under guidade förhållanden prova lyckan i downhill. Åre bjuder på storslagen natur och en unik upplevelse. Här finner du upp till hela 35 stycken cykelleder. Du bestämmer själv svårighetsgraden. Kasta dig ut för backen och omringas av vackra berg och ren luft. Det är garanterat en helt unik upplevelse som ingen annan.