Det finns många olika cyklar och även olika sporter där cyklar används, till exempel race på olika underlag såsom asfalt, grus eller jord. Man kan också göra olika former av tricks med cykeln i luften på bmx parker. De flesta vet sannolikt vad en cykel är, men få har koll på hur många olika typer och varianter som finns, vad sägs om cykelbil, höghjuling eller varför inte en liggcykel?

Cykeln är ett alldeles utmärkt fordon att ta sig till och från jobbet på eller för att till exempel handla. Att cykla har enligt forskning visat sig ge många hälsomässiga fördelar. Förutom att man får bättre kondition så leder det till lägre stressnivåer och således mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att använda cykeln som ett redskap inom sport är populärt och cykelsport är som bekant även en olympisk gren. För den som kanske inte direkt satsar på OS, men som vill motionera, kan det vara bra att ge sig ut i skogen och köra off road. Dock är det viktigt att ha med sig rätt grejer, som till exempel reparations-kit och även ett fösta hjälpen kit, om det skulle hända något med dig eller cykeln under din åktur. Att ha koll på första hjälpen om olyckan skulle vara framme är A och O. Ofta när du är ute och kör off road finns det inga vägar eller stigar att cykla på, så det gäller att du är stark, uthållig och har bra balans för att det ska gå bra. Det är inte vanligt inom sporten att man ramlar på huvudet, men om det händer så kan man till exempel knäcka eller slå ut tänder och då är det bra att så fort som möjligt kontakta distriktstandvarden.se, helst samma dag om problemet är akut.

Vanliga skador i samband med cykling är att få ont i händer, nacken och även knäna. För att undvika att få så ont i händerna kan man köpa cykelvantar som har extra mjuk stoppning vid handlederna. Om du vill undvika att få ont i knäna, finns det bara två saker att göra. Det första är att vila och det andra är att cykla på en lägre växel. Och, för att förebygga smärta i nacken så är det bra om du håller dig rak i ryggen och även tänker på hur du sitter när du cyklar. Att tänka på säkerhet är alltid viktigt, kanske kan det vara en idé att läsa statistik gällande cykelolyckor innan man ger sig ut i skogen på sin cykel. Hur härligt det än kan vara att swisha nedför en skogsbacke ute i det fria, så är det bra att tänka igenom allt man kan göra för att förebygga skador.