Amsterdam har länge varit känd som en frihetlig stad. Redan innan Nederländerna blev en modern stat, som vi ser en moderns stat idag, så bildades där världens första republik utan en centralmakt i form av till exempel en kung. Och de lyckades både med konststycket att slå sig loss från Habsburgska riket och att bygga en av världens då mest moderna flottnationer samt förnya ekonomin på ett sätt som världen inte skådat tidigare. Och även om Nederländerna idag är en monarki, så lever den frihetliga andan kvar i Nederländerna och inte minst i huvudstaden Amsterdam. Amsterdam är för de flesta förmodligen mest känd för att unga människor från hela världen åker dit och röker substanser eller äter funny brownies i någon av stadens alla coffeshops, eftersom denna aktivitet inte är tillåten i deras egna hemstäder.

Förutom att vara en av Europas och kanske världens mest liberala städer så präglas

Amsterdam också av en utbredd cykelkultur och många menar att de lokala invånarna föds med cykelkulturen i blodet. Amsterdams cykelleder är tillsammans med kanalerna en del av stadens blodomlopp och cykeln är förmodligen ett av de vanligaste transportmedlen i den liberala staden.

Även om Amsterdam anses vara en cykelvänlig stad är det dock värt att vara lite försiktig som besökare eller turist. Just eftersom de som lever i Amsterdam har cyklingen i blodet så kommer de ofta farande i hög hastighet och det kan i ett första skede vara svårt att hänga med i exakt hur man förväntas agera i olika trafiksituationer. Det är med andra ord ingen bra idé att bara ge sig in i trafiken som om man cyklade på en vanlig svensk landsväg. Här krävs såväl ödmjukhet som stor uppmärksamhet för den som inte är van att hänga med i det snabba tempot och den häpnadsväckande gruppdynamiken som präglar de infödda cyklisterna. Detta är också värt att tänka på även om man bara tänkt sig att promenera runt i staden i lugn och ro. Risken för att bli påkörd av en cyklist är förmodligen större än att bli påkörd av en bil.

Med det sagt så är cykeln trots allt det bästa transportsättet i Amsterdam för den som är uppmärksam och ödmjuk, och det finns gott om cykeluthyrare om man inte fått med sig sin egen cykel på sin resa.

Amsterdam är dock inte den enda cykelstaden i Nederländerna. 2017 tog konsultföretaget Copenhagenize Design Co fram en lista över världens mest cykelvänliga städer, där Amsterdam kom först på tredje plats efter Köpenhamn. Nederländska Utretch kom på första plats. Så för den som är intresserad av en nederländsk cykeltur kan det vara värt att fundera på om det är huvudstaden eller den mindre staden Utretch som lockar mest.