Många drömmer om att göra en svensk klassiker med Vasaloppet, eller Engelbrektsloppet, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och inte minst Vätternrundan.

Medan Vasaloppet är 90 km på skidor och Engelbrektsloppet 60 km på skidor, Vansbrosimningen 3 km simning i öppen älv och Lidingöloppet 30 km löpning så är Vätternrundan hela 300 km cykling runt Sveriges näst största insjö. Även om Vätternrundan är ett motionslopp där deltagarna möjligtvis tävlar mot sig själva så ligger det stor prestige i att klara av den extrema utmaningen som 300 km på en cykelsadel innebär till och med för den mest inbitna cyklisten.

Det allra första loppet hölls 1966 på initiativ av de båda Motalaprofilerna Ewert Rydell som var cykelhandlare och Sten-Otto Liljedahl som var professor. Loppet äger rum årligen i juni och börjar och slutar i Motala. Vätternrundan är ett av de mest populära motionscykelloppen i Sverige som samlar deltagare från hela världen. Vid det första loppet 1996 så deltog 344 personer, och 2018 anmälde sig 23,079 personer till loppet varav 19,709 startade i loppet och 19,002 personer slutförde det hela. Populariteten har alltså ökat enormt sedan starten och trycket på att få en startplats i loppet är stor varpå många anmäler sig lång tid i före för att inte bli utan.

Olika alternativ för olika personer

För den som tycker att 300 km är en aning för långt så finns det också en rad alternativ till Vätternrundan. Det är till exempel möjligt att cykla Halvvättern på 150 km eller Tjejvättern på 100 km där endast kvinnor är välkomna att delta. För den man som bara vill cykla 100 km istället för den vanliga 300 så går det dock alldeles utmärkt att anmäla sig till Vätternrundan 100 km som är på samma sträcka men ett annat datum. Föredrar du ett Mountainbikelopp på 50 eller 25 kilometer så finns MTB-vättern och för de allra minsta som inte orkar lika mycket som sina vuxna föräldrar så finns minivättern med ett lopp på 1km och ett annat på 2,7 km. Så oavsett distans eller andra preferenser så finns det ett Vätternlopp för just dig.

Under själva 300 km-loppet är det dessutom möjligt att välja om man vill ha en startplats som snabb eller som normal cyklist för att undvika omkörningar och därmed minska antalet olyckor under loppets gång. Så glöm inte att fundera över om du är en av de snabba som vill utmana dig själv ordentligt eller en av dem som vill cykla i maklig takt och njuta av den vackra naturen och omgivningen. Eftersom det inte är ett tävlingslopp så finns inget rätt eller fel och det viktigaste är att du väljer att cykla på det sätt som passar just dig och den form du är i.