Vättern runt är ett av de mest kända, tillika största cykelloppen i Sverige men långt ifrån det enda som bygger på att deltagarna cyklar runt en sjö. Kanske kan du ända sedan småskolan rabbla Sveriges sjöar utantill? Men kan du rabbla de som har ett eget cykellopp? Här får du lite hjälp på vägen.

Mälaren runt

Ett av de mer anrika cykelloppen i Sverige är Mälaren runt som startade redan 1892 och som ingick i de svenska spelen 1916, och i de olympiska spelen som 1912 var förlagda i Stockholm. Trots sin långa och anrika historia så är Mälaren runt ett av de minsta cykelloppen i Sverige med mellan 50 och 150 deltagare per år, men väl värt att delta i för den som förutom att känna vinden i håret också vill känna cykelhistoriens vingslag under loppets gång. Loppet är 340 km långt och därmed ingenting för den som lätt får mjölksyra.

Ringsjön runt

Ringsjön runt består av fyra olika lopp i den vackra skånska miljön runt Skånes näst största sjö Ringsjön. Den längsta rundan är 125 km lång och går under namnet Skånska Dagbladet Rundan medan den näst längsta som heter City Gross Rundan nöjer sig med 65 km. De två kortaste loppen är dels Herbalife Rundan och kort och gott Rundan som båda är 35 km långa.

Siljan runt

Siljan runt som startade 1968 har idag blivit ett samlingsnamn för tre olika lopp. Dels givetvis originalloppet som heter just Siljan runt och där cyklisterna cyklar den 12 mil långa sträckan runt Siljan. Vill man ha en något större utmaning så kan man istället cykla Orsasjön och Siljan runt vilket blir en sträcka på sammanlagt 16 mil. Om man känner att såväl 12 som 16 mil är för långt så kan man istället nöja sig med Orsasjön runt som är 7 mil. Perfekta lopp för den som vill passa på att njuta av Dalarnas vackra natur från en cykelsadel.

Långsvan runt

Långsvan runt är ett motionslopp som startar och slutar i Köping och som går runt sjön Långsvan

i Skinnskattebergs kommun i Västmanland. Loppet är 77 kilometer långt och perfekt för den som vill njuta av den Västmanländska naturen och samtidigt utmana sin kondition och uthållighet på cykelsadeln, och i bästa fall kanske cykla förbi en spelman eller två.

Cykla runt en sjö av eget val

Om du känner att du inte behöver delta i ett specifikt lopp så är det alltid en god idé att cykla runt den sjö du har närmast för att njuta av såväl frisk luft och motion. Vad väntar du på?