Cykling är mer än bara en av alla idrotter; det tillåter dig njuta från sadeln i varierad miljö och vackra landskap. Som sport är cyklingen tämligen sund eftersom den inte sliter lika mycket på leder som andra sporter. Det är med andra ord en utmärkt motion att ägna sig åt även på ålderns höst. Pensionärer som cyklar är garanterade många upplevelser som berikar de lediga dagarna efter arbetslivet.

Bra för välmåendet

Cykling är bevisat att vara en välmående sport i den bemärkelse att utövandet gör gott för både knopp och kropp. Regelbunden cykling minskar risken för olika typer av sjukdomar, så som hjärtsjukdomar. Även kolesterolet tenderar att hålla sig på mer rimliga nivåer med hjälp av cykling som motion (vid sidan av rätt kost). Löpning är en hälsosam motion, men till skillnad från cykling är det slitsamt för lederna att springa. På så vis är cykling en effektiv motion som inte sliter i onödan på muskler och leder.

Människor över 65 år kan med andra ord få ut mycket av att börja cykla när pensionärslivet tar vid – något alltfler äldre människor faktiskt väljer att göra och inte minst i utlandet.

Att kunna ta ut cykeln på härliga upplevelser på spontan basis är vardagslyx, något som kan gå i uppfyllelse genom att flytta utomlands som pensionär. Många svenskar längtar efter ett varmare klimat, en spännande vardag och annorlunda upplevelser. Går du i tankar om en utlandsflytt kan du besöka Pensionsmyndighetens hemsida för att läsa mer om vad som gäller för pensionärer i utlandet. Du kan få professionell hjälp direkt på nätet via bostadsportaler som mowido, vilka samlar annonser från de mest populära semesterorterna. Cykelmeckan som Spanien, Frankrike och Italien är tre favoriter bland svenska pensionärer. Mowido sitter på ditt drömboende utomlands oavsett var du önskar bo som pensionär.

Föredrar du istället för att flytta allt utomlands, att husera på cykelsadeln kanske den här pensionären är din inspiration. Direkt efter pensionen körde han 650 mil på cykel från kust till kust i Kanada! Det gäller att sätta upp mål oavsett om det gäller en prestationsutmaning eller en långsiktig livsutmaning.

Ibland finns dock hinder som gör att pensionärslivet inte blir som du tänkt dig. Det kan vara sjukdom som gör den fysiska aktiviteten mer komplicerad. Men även den praktiska biten att resa eller strama ekonomiska möjligheter kan göra det svårt att cykla på ålderns hös. Ett trevligt initiativ för att minska både ensamhet och depression hos äldre är så kallade virtuella cykelturer. Det är en ny teknik som testats på äldre människor med syftet att via en projektor, välvda skärmar och panoramavyer, låta människor uppleva världen från den virtuella cykelsadeln. Många äldre har cyklat i yngre ålder och att få uppleva cykling med den nya tekniken väcker minnen och gör gott.