Skötsel av din cykel

För de som tycker om att cykla mer än till jobb eller skola kan det vara bra att vet allt om hur man sköter en cykel. Hoppar kedjan av eller man får punktering på väg till jobbat går det oftast att ta bussen i stället och gå med cykeln till närmaste cykelaffär för hjälp. Maintenance-bike-washÄr man däremot långt ute i skogen med en mountainbike eller ute på landet längs en landsväg kan det vara bra att veta hur man gör.

Att kedjan hoppar av är något som händer de flesta cyklister någon gång och en punktering är inget man kan förutspå. Där finns idag flera små punkterings-kit att köpa som man kan ha med i fickan eller under sadeln när man cyklar, men vet man inte hur man gör hjälper det inte att ha kitet.

Om man inte kan ha en vän eller bekant att fråga så finns det sidor på internet som visar steg för steg. Det är oftast en enkel process, så länge inte bakhjulet och cykeln måste plockas itu för att fixa hjulet.

För att undvika problem med cykeln är det bra att sköta om den ordentligt innan man ger sig ut. Att till exempel se till att hjulen har luft och att olja kedjan borde göras löpande. Det kan även vara bra att ha lite verktyg med sig ut om sadeln skulle behöva justeras efter att ha blivit lite lös. Precis som med allt annat så håller en cykel betydligt längre om den sköts ordentligt. Om det är något som gått sönder är det bara att byta delen i fråga. Med undantag för ramen sitter allt löst och kan enkelt bytas ut till en hel, eller helt enkelt en nyare och bättre bit. Kan man inte göra sådant på egen hand går det alltid att betala för att få det gjort i en cykelaffär.