Mountainbike vs landsvägscykel

Där finns en mängd olika typer av cyklar, alla utformade för att vara så effektiva som möjligt för sitt syfte. Till exempel en vanlig stadscykel är ofta lite tyngre och med ett högt styre. Detta för att man ska sitta så bekvämt som möjligt när man tar sig fram. När man cyklar för att ta sig fram till skola eller jobb så handlar det oftast inte om att ta sig fram så fort som möjligt, det går per automatik fortare än att gå och är billigarvideopostere än att köra eller pendla med kollektivtrafiken.

De vanligaste cyklarna som används för motion är en landsvägscykel eller en mountainbike. Mountainbike, eller MTB, är en cykel som är byggd för att kunna klara av att cykla i svårare terräng än andra cyklar. Den ska kunna ta sig fram genom en skog eller nerför ett berg utan att behöva hålla sig till vägar eller stigar. Landsvägscykeln däremot är byggd för fart, den ska kunna cyklas så enkelt som möjligt för att få upp en så hög hastighet som möjligt. Landsvägscykeln till skillnad från MTB klarar inte av att cykla i terräng. Allra helst ska den cyklas på slät asfalt och utan grus och annat på vägen. I stora cykellopp är det inte ovanligt att visa bitar av motorvägar stängs ner så att cyklisterna kan cykla fritt på vägen. En landsvägscykel passar sig som bäst för att cykla under sommarmånaderna när det är torrt ute. MTB däremot är byggd för att kunna cykla där det är vått och lerigt utan att cyklisten behöver oroa sig för att halka med cykeln.

Beroende på vad man vill göra med cykeln och var man vill kunna cykla så bör man ha funderat igenom detta innan man köper en cykel, då man är fast med det valet om inte man köper ytterligare en cykel.