Cyklelopp i Sverige

Trots att landsvägscykling inte är en lika stor sport i Sverige som den är i till exempel södra Europa så finns det en mängd cyklister i Sverige. För alla dessa finns många olika cykTrack_cycling_2005ellopp att delta i, från marathon till kortare motionslopp. Det mest kända cykelloppet i Sverige är Vätternrundan. Standarddistansen för Vätternrundan är 300 km, men de som inte orkar hela distansen kan välja att cykla halvvättern på 150 km, tjejvättern på 100 km jämt och för de yngre cyklisterna finns också minivättern. Vätternrundan infaller alltid på helgen före midsommar och varje år är det ungefär 20 000 personer som anmäler sig. På grund av antalet deltagare så startar cyklisterna i grupper om 60-70 personer. Mellan varje startgrupp är det 2 minuters mellanrum. Loppet både startar och slutar i Motala där cyklisterna cyklar runt Vättern medurs.

Förutom Vätternrundan finns det flera andra lopp i Sverige, där bland annat Ringsjön Runt är ett populärt cykellopp. Det fungerar på samma sätt som Vätternrundan där cyklisterna ska ta sig runt sjön och kan välja mellan olika distanser. Ringsjön Runt är betydligt kortare än Vätternrundan och cyklisterna väljer mellan 125, 65, och 35 km. Loppet har runt 5000 cyklister anmälda varje gång och loppet går av stapeln årligen.

För det som inte vill delta i de större loppen finns det många betydligt mindre lopp, till exempel anordnas det motionslopp med distanser där även barn ska kund cykla med sina föräldrar, även om de cyklar långsammare än andra cyklister. Cykelklubbar eller föreningar har oftast koll på vilka lopp som kommer att gå i området. Genom dessa kan man även hitta andra att cykla med som vill cykla samma distanser eller hålla en viss medelhastighet. Detta gäller oftast för både mindre lopp i det egna området och större lopp i andra orter där klubbmedlemmar deltar.